Salı

Süt neden taşar ?

Sütun içinde birçok madde bulunur. Bunlar laktoz, yağ mineralle ve proteinlerdir. Fakat bunların dışında sütte aslında en çok bulunan madde sudur. Sütün içindeki yağda, kabaca gliserol ve yağ asitleri bulunur. Bu yağ asitlerinin yoğunluğu sütteki diğer maddelerden daha düşüktür. Süt için de küçük kürecikler oluşturan katı yağ, süt ısıtılmaya başlandıktan sonra yukarı doğru yükselmeye başlarlar. Yağın erime noktasına yakın bir değer olan 50 derecede süt üzerinde kabuksu bir katman oluştururlar ve bu sırada ısınan süt içinde buhar kabarcıkları oluşmaya başlar. Bu kabarcıklar da ısındıkça yukarı yönelirler ve sütün yüzeyine ulaştıklarında yağ küreciklerinin oluşturduğu katmanlarla karşılaşırlar. Buhar kabarcıkları önce kabuğun altında birikmeye başlar fakat zamanla hem sayıları artar hem de burada birleşerek daha büyük kabarcıklar uluştururlar ve sonunda kabuğu ittirebilecek kadar yüksek bir basınç yaratırlar. 

Bu durumda süt taşar...

Sütün ya da üzerinde kabuk oluşan çorba gibi diğer yiyecek ve içiceklerin taşmasını istemiyorsanız, onları ısıtırken başında bekleyip karıştırarak ve kabuk oluşumunu engelleyip taşmalarını önleyebilirsiniz. Ayrıca tencerenin içine çorbanız veya sütünüz kaynadığı zaman kaynama işlemi bitene kadar içinde sürekli bir tahta kaşık kalırsa, bu durum taşmayı önleyecektir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder