Salı

Karanlıktan aydınlığa çıktığımızda gözlerimiz neden kamaşır ?

Siyah beyaz görüşten sorumlu olan retina tabakasındaki çomakçık hücrelerinin, zar uzantıları üzerinde "rhodopsin" adı verilen bir renk pigmenti bulunur. Işığa duyarlı bir molekül olan rhodopsin, devamlı, devamlı ve güçlü ışık altında bozulmaya uğrar. Aslında görme esnasında sürekli olarak bir yıkım ve sentez devam eder. Ancak sürekli ışık varlığında, sentezlenen rhodopsin, yıkılandan daha az olacağı için görme duyarlılığı da azalacaktır.

Karanlık ve aydınlık geçişlerinde gözün uyum yapması için gereken zaman da aslında sadece bu tepkimelerin tamamlanması ve dengenin kurulması için gereken zamandır.

Uzun bir süre karanlıkta kaldığımızda, çok miktarda rhodopsin sentezlemiş olur ve aniden aydınlığa çıktığımızda da duyarlılık artmış olacağı için gözümüz kamaşır. Rhodopsin miktarı ışık etkisiyle belirli bir süre sonra azalacağı için, göz kamaşması geçer. Aydınlıktan bir anda karanlığa geçişte de bu reaksiyonların tam tersi olur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder