Salı

Neden böcek yemiyoruz ?

Böcek yeme fikrinin insanda oluşturduğu tek duygu iğrenme duygusudur. İnsanların gıda tüketim alışkanlıklarını, kalori değerleri ve beslenme dengesi değil, dinler, gelenekler, kısacası kültürler belirler. 

Günümüz insanları sadece birkaç omurgalı, yumuşakça ve kabukluları yemesine karşın, atalarımız böcek yiyici idi... 

Böcekler bol miktarda protein ve yağsız sığır etinden daha az yağ içerirler, içlerinde bol miktarda kalsiyum, demir, çeşitli mineraller ve vitamin vardır. 

Protein içeriği bakımından, çekirge %50 - 75, örümcek %64, karınca %24, tavuk %23, balık %21, sığır eti %20 ve kuzu eti de %17 zengindir. 

Avrupalılar böcek yemez ama Afrika'da değişik türleri ve iri kelebek tırtılları yenir. Tayland'da bir tür iri su böceği, Yeni Gine'de ağustos böceği, Japonya'da kızartılmış yaban arısı, yanlız veya diğer besin maddeleri ile veya soslarla karıştırılıp yenmektedir. Halen dünyamızda, insan gıdası olarak 500 civarında böcek türü yenilmekte, bunun %40'ı Meksika'da tüketilmektedir. 

İnsanların böcek yeme alışkanlığı kazanamamalarının sebebi muhtemelen, böceklerin boyutlarının küçük, dolayısıyla tüketim için gerekli olan miktarın temininin zor olmasından kaynaklanmaktadır. 

Bundan sonra söyleyeceklerimiz, bizi dikkatli okuyan ve evlerindeki kalorifer böceğinin ekonomik değerini anlayan okurlara; 

* Eğer böcek yemeye karar vermiş iseniz, onları sağlıklı olarak yakalamalı ve derhal işleme koymalısınız; çünkü ölü böcekler çok çabuk bozulurlar. 

* Karasinekler ve hamamböcekleri gibi böcekler, çoğunlukla bakteri taşırlar, bunları yememek gerekir. Aslında öyle veya böyle bütün böcekler parazit taşıdığından iyi bir pişirme gerekir. Tüylü böcekler boğazı tahriş eder, renkli böcekler ise çoğunlukla zehirlidir. 

Şaka bir yana, insanlar sağlıklı bir şekilde böcek yiyebilme alışkanlığına kavuşsalardı, besi hayvancılığına ayrılan otlaklar, bugün orman olarak korunabilecekti !  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder