Osurmak vücuttaki toksinleri atmanın bir yoludur. Mide ve bağırsaklarda biriken aşırı miktardaki gazın baskı yapması sonucunda osururuz. Osuruk ana olarak beş çeşit gazdan oluşur: Nitrojen ( N2 ), Karbondioksit ( CO2 ), Hidrojen ( H2 ), Metan ( CH2 ) ve Oksijen ( O2 ). Bunlardan metan patlayıcıdır. Yandığı takdirde mavi renk, güçlü alevi olur. Tabi bunlar tek başına osuruğa o kokuyu vermezler. Konunun nedeni Karbon ( C ) ve Sülfürdür ( S ).
Ağzımızı her açışımızda içeri hava girer ve döngü başlar. Tahmin edeceğiniz üzere, içeri giren hava dışarı çıkmak zorundadır. Bu durumda hava, sekiz metrelik bir sindirim tünelinden geçtikten sonra dışarı çıkabilir. Hava, önce midemize girer. Bu sırada sadece oksijen ve nitrojenden oluşan havanın bir kısım oksijeni burada emilir, geri kalan mideden bağırsağa geçer. Fermantasyon sonucu ortaya çıkan karbondioksit de birleşime katılır. Osuruğun gürültülü yüksek sesli ve kokulu olması için bağırsaklarda protein ve karbonhidrat olması gerekir. Sindirim sırasında bakteriler fermante olup, kalan besinlere saldırır. Bu sırada diğer gazlar üretilir. Bazı yiyecekler gaz yapar; lahana gibi selüloz açısından zengin besinler fasulye ve mantar gibi...

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder