Çarşamba

Biber neden acıdır ?

Biber acı değildir. Acı tatlının tersidir ve acıya örnek olarak kivinin veya greyfurtun tadı gösterilebilir. Biber acı değil yakıcıdır. Bunun tersi ise serinletici olup, buna da örnek olarak nane veya mentol gösterilebilir. 

Biberin yakıcılığı, içinde bulunan "kapsaisin" adı verilen bir tür bileşikten kaynaklanır. Bu maddenin büyük bir kısmı, biberin etli kısmında ve tohumlarında bulunur. Bu nedenle ucu pek yakıcı olmayan biberin, yenildikçe yakıcılığı daha çok hissedilir. 

"Kapsaisin" maddesi bibere yakıcılık vermekle kalmaz, cilde temas ettiğinde tahrişe yol açar. Hatta bu özelliğinden dolayı bazı romatizma ilaçlarının formüllerinde de kullanılır. 

Yeşil biber, kırmızı olanından daha yakıcı değildir. Yakıcı biberler koyu renkli ve çok sivri uçludur. Biberler A ve C vitaminleri bakımından çok zengin olup, sıcak havada yenilen yakıcı biberler insanı terletirler ve terin buharlaşmasıyla insanda bir serinlik hissi duyulur. 

Buna karşın, biberin içindeki "kapsaisin" maddesi, insanda tükürük salgısını da artırır, solunum ve kan basıncında değişimler yaratır, bağırsaklarda emilimin azalmasına yol açar. 

Hayvanlar üzerinde yapılan deneyler sonucunda, diğer kanserojen maddelerle birlikte alındığında, karaciğer kanserinin ortaya çıkmasında, hızlandırıcı rolü olduğu konusunda ciddi kuşkular vardır. 

Biberden ağzımız yanınca çoğumuz su içeriz ve bir işe yaramadığını görürüz. Peki, nasıl oluyor da biberin yakıcı tesirini su gideremiyor? Sebebi basit, yağ ve su kesinlikle birbirine karışmaz. Biberin yakıcılık veren maddesi yağlı olduğu için, ne kadar su içerseniz içib onunla birleşmez. En iyi metod ekmek yemektir. Ekmek bu yağı absorbe eder ve mideye taşır.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder